,,;;;~~..Maistuvia hetkiä!..~~;;;,,
The snow white cover has wrapped itself around the trees and the roof tops, and the thermometer is swinging up and down; I´ve celebrated this beautiful yet ever so changing season by trying out the easy yet oh so good feta & spinach pie! This simple treat is perfect right now, at the time when the daylight hours are increasing, and with it I highly recommend a warm cup of green tea.
,,;;;~~..Hope that You Enjoy!..~~;;;,,
Feta-pinaattipiirakka / Feta & Spinach Pie
pohja / the pie dough:
*100 g luomuvoita / 100 g of organic butter*
*2 dl vehnäjauhoja / 2 dl of wheat flour*
*reilu ripaus suolaa / a great pinch of salt*
*3 rkl kylmää vettä / 3 tablespoonfuls of cold water*
täyte / the filling:
*1 (n. 130 g) pussi pakastepinaattia / 1 bag (about 130 g) of frozen spinach*
*100 g vuohen- & lampaanjuustofetaa / 100 g of goat and sheep cheese feta*
*2 dl Sinileima emmentaalia raasteena / 2 dl of grated Emmentaler cheese*
*3 kananmunaa / 3 eggs*
*1,5 dl luomuruokakermaa / 1,5 dl of organic cooking cream*
*n. 1,5 tl valkosipulijauhetta / about 1,5 teaspoons of garlic powder*
*reilu ripaus suolaa / a great pinch os salt*
*n. 1 tl mustapippuria / about 1 teaspoonful of black pepper*
*n 1 tl muskottijauhetta / about 1 teaspoonful of nutmeg powder*
1. Anna voin pehmetä hieman ja nypi se kulhossa. Lisää seokseen vehnäjauhot ja suola, sekoita hyvin. Lisää lopuksi kylmä vesi ja muovaa hyvin palloksi. Peitä kulho kelmulla ja anna jähmettyä n. 15-20 min jääkaapissa. / Let the butter soften a little bit, put it in a bowl and pick it gently. Add the wheat flour and the salt to the butter and mix well. Finally add the cold water and mix again, molding the dough into a ball. Cover the bowl with a plastic wrap and let the dough harden up a bit in the fridge for 15-20 min.
2. Tällä aikaa sulata pinaatti mikrossa ja laita kulhoon. Hienonna fetajuusto ja lisää kulhoon. Raasta emmentaali ja lisää rikottujen munien kanssa; muista sekoittaa hyvin! Nyt voit lisätä mausteet seokseen ja sekoittaa takaiseksi. / During this time, melt the spinach in a microwave and put it in a bowl. Mince gently the feta cheese and add it to the spinach. Grate the Emmentaler cheese and add it and the broken eggs into the mixture; remember to mix well! Now you can add the spices and mix until the filling looks even.
3. Kun pohja on ollut kylmässä tarpeeksi, ota se pois jääkaapista. (tässä välin on hyvä laittaa uuni lämpöiseksi, 200 C!) Ota n. 25 cm leveä vuoka ja painele taikina hyvin siihen. Voit painella haarukalla pohjaan reikiä, jotta se esipaistuisi tasaisesti. Voit laittaa pohjan esipaistumaan lämpiävään uuniin noin 7-9 min, riippuen kuinka nopeasti uunisi lämpiää. /When the dough has been in cold for enough time, take it out of the fridge. (now is the right time to heat up your oven, until 200 C!) You´ll need a 25 cm broad casserole; press the dough well and mold it in the casserole to make the ground for the pie. You can press little holes with a fork on the surface to ensure the pre-baking of the ground comes out well. You can put the casserole into the oven when the temperature is rising, to pre-bake it, for appr. 7-9 min depending on how fast your oven heats up.
4. Esipaistamisen jälkeen lisää täyte tasaisesti pohjan päälle. Paista n. 25-30 min tai kunnes täyte jähmettyy. Tarjoile haaleana! /After the pre-baking, add the filling evenly on the pie ground. Bake for 25-30 min or until the filling solidifies enough. Serve tepid!

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti